Jakie płytki do kuchni na podłogę sprawdzą się najlepiej? — najważniejsze parametry kafli podłogowych
Zastanawiając się, jakie wybrać płytki podłogowe do kuchni, warto uświadomić sobie, że jest to wymagające pomieszczenie. Natężenie ruchu w kuchni jest znacznie większe niż w innych pomieszczeniach. Dodatkowo elementy aranżacji wnętrza stale mają tutaj kontakt z wilgocią i detergentami. Łatwiej też tworzą się zabrudzenia, m.in. tłuste plamy.
Stąd konieczność wyboru płytek podłogowych z materiałów wyróżniających się następującymi odpowiednimi parametrami:
- klasą jakości i ścieralności;
- antypoślizgowością;
- odpornością na działanie wody;
- wytrzymałością na zginanie.
Tym samym aranżując kuchnię, nie powinno zwracać się uwagi jedynie na walory estetyczne kafli. Dobrym wyborem są trwałe materiały.
Klasa jakości i ścieralności, czyli jakie płytki na podłogę wybrać?
Wyróżnia się dwie klasy jakości kafli. Pierwsza z nich nie posiada uszkodzeń, zarysowań, defektów we wzorze, a struktura produktu jest pozbawiona skaz. W przypadku kuchni lepszym rozwiązaniem jest właśnie pierwsza klasa. Chociaż cena płytek podłogowych jest nieco wyższa, ich jakość pozwoli eksploatację podłogi na lata.
Z kolei klasa ścieralności jest jednym z najważniejszych aspektów, jakie należy wziąć pod uwagę, zastanawiając się jakie płytki do kuchni na podłogę wybrać. Istotny jest parametr PEI, dzielący produkty na 5 typów: od PEI 1 do PEI 5. Płytki podłogowe mają minimum klasę PEI 2. Im wyższa cyfra, tym wyższa klasa ścieralności. W przypadku często użytkowanych powierzchni dobrym wyborem będą więc płytki PEI 4 lub 5.
Porowatość i antypoślizgowość płytek podłogowych do kuchni — jakie wybrać, aby zadbać o bezpieczeństwo użytkowania pomieszczenia?
Jakie płytki na podłogę będą dobrym wyborem? Z pewnością takie, których porowatość jest niska. Jest to parametr wskazujący na nasiąkliwość, czyli zdolność do wchłaniania wody. Oznacza się go symbolem „E”. Płytki podłogowe kuchenne powinny mieć niski poziom porowatości, czyli taki, który nie przekracza 3%. Dzięki temu zyskuje się gwarancję, że materiał nie zacznie puchnąć od ciągłego kontaktu z wilgocią.
Podczas wybierania płytek podłogowych do kuchni szczególne znaczenie ma antypoślizgowość, zwłaszcza jeżeli z pomieszczenia będzie korzystać osoba starsza lub dziecko. Na opakowaniu warto zwrócić uwagę na symbol „R”. Oznaczenie R8 wskazuje, że produkt ma nierówną fakturę, dzięki czemu poruszanie się po powierzchni jest bezpieczne. Cena płytek podłogowych będzie różnić się w tym przypadku od konkretnych parametrów.
Jaką wytrzymałością na zgniatanie powinny odznaczać się podłogowe płytki kuchenne?
Wytrzymałość na zginanie jest istotna podczas układania kafli i mierzy się ją w megapaskalach, wskazując na natężenie, przy którym dany produkt się uszkadza. Zastanawiając się, jakie płytki do kuchni na podłogę zastosować, dobrym wyborem są produktu o wytrzymałości co najmniej 22 MPa.
Odpowiedni materiał to gwarancja zadowolenia i jakości, czyli jakie płytki na podłogę sprawdzą się najlepiej?
Najczęstszym rozwiązaniem na kuchenną podłogę są płytki ceramiczne. Różnią się one między sobą konkretnym rodzajem, jak i sposobem wykończenia powierzchni. Mowa tu o terakocie, klinkierze i gresie, które mogą być matowe lub polerowane.
Terakota jako płytki podłogowe do kuchni
Terakota wykazuje stosunkowo niską nasiąkliwość i wysoką odporność na zabrudzenia. Materiał ten wyróżnia się dużą twardością i wytrzymałością. Nawet po użyciu silnych detergentów płytki będą prezentować się znakomicie. W porównaniu do innych materiałów terakota ma jednak mniejszą odporność na uderzenia.
Zalety i wady klinkieru
Zastanawiając się nad tym, jakie płytki podłogowe wybrać do kuchni, warto rozważyć klinkier. Ma on wszystkie pożądane właściwości: niską nasiąkliwość, ścieralność i porowatość. Z tego względu to idealny wybór na posadzkę. Warto jednak wiedzieć, że w tym przypadku cena płytek podłogowych jest dość wysoka.
Gres jako optymalny wybór na płytki kuchenne na podłogę?
Gres zyskuje coraz większą popularność ze względu na niską nasiąkliwość i dużą twardość. Jest to materiał odporny złamania. Wszystkie te cechy sprawiają, że te rodzaj płytek ceramicznych jest uniwersalny, a przy tym coraz chętniej wybierany jako płytki do kuchni na podłogę. Atutem gresu jest szeroki wybór kolorów i wzorów, dzięki czemu może imitować drewno lub kamień, a także niższa cena, niż w przypadku klinkieru. Ma on jednak pewne ograniczenia. Jest dość podatny na zabrudzenia i odpryski szkliwa.
Kamień naturalny jako płytki na podłogę? Czy warto inwestować?
Płytki z kamienia, czyli np. z marmuru, granitu, konglomeratu lub trawertynu są znacznie trwalsze i odporne na uszkodzenia od ceramiki. Wymagają jednak odpowiedniej impregnacji. Ze względu na przewodnictwo ciepła, są dobrym rozwiązaniem przy ogrzewaniu podłogowym. Są one jednak podatne na działanie detergentów, co może skutkować np. odbarwieniem.
Cena płytek podłogowych jest w tym przypadku również bardzo wysoka. Warto mieć także na uwadze, że w przypadku kuchni, kamień naturalny nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ materiał ten może ulec zniszczeniu pod wpływem wilgoci, a także mocno wchłania tłuszcz.
Na co zwrócić uwagę w aspekcie aranżacji kuchni, czyli jakie płytki na podłodze sprawdzą się w wybranym pomieszczeniu?
Zastanawiając się, jakie wybrać płytki podłogowe do kuchni, warto określić charakterystykę pomieszczenia, szczególnie jej metraż, ogólny styl, w jakim ma być urządzone, a także założone cele, np. czy dąży się do optycznego powiększenia kuchni.
Tym samym istotna staje się kolorystyka i wzornictwo produktów. W przypadku dużej powierzchni można pozwolić sobie na większą swobodę działań, czego efektem mogą być ciemne płytki. Z kolei do niewielkich kuchni, gdzie większość przestrzeni zajmują meble i sprzęty, lepszym wyborem będą jasne kafle. Warto pamiętać, że na białej podłodze bardzo widoczne są wszelkie zabrudzenia, dlatego kompromisem mogą być odcienie beżu i szarości.
Jakie płytki do kuchni na podłogę wybrać, aby pomieszczenie wyglądało ciekawie?
Jeśli chodzi o unikalną podłogę kuchenną, pierwszym rozwiązaniem są płytki typu patchwork. Marokańskie wzory stale zyskują na popularności, a współczesne trendy wnętrzarskie inspirowane są mnogością barw i wzorów, dzięki czemu pomieszczenie wygląda na bardziej energetyczne. Patchworkowa podłoga przyciąga uwagę i stanowi ciekawy walor dekoracyjny. Może również pełnić funkcję oddzielającą część kuchenną od salonowej w pomieszczeniach, gdzie salon jest z aneksem.
Drugim rozwiązaniem są płytki heksagonalne. Wyróżniają się kształtem plastra miodu, a ich atutem jest ich uniwersalność. Optycznie powiększają pomieszczenie, a także dzięki nim można wyróżnić strefy w kuchni.
Odwieczny problem, czyli jakie płytki na podłogę zastosować: matowe czy z połyskiem?
Jeśli chodzi o to, jakie płytki do kuchni na podłogę będą najlepszym rozwiązaniem, warto zastanowić się nad wyborem konkretnego ich wykończenia. Najczęstszym wyborem jest połysk lub mat.
Chcąc uzyskać efekt odbijania światła, powiększając optycznie pomieszczenie, płytki podłogowe, jakie warto wybrać, powinny być błyszczące. Jest to także optymalne rozwiązanie w małych pomieszczeniach.
Z kolei wykończenie matowe ma również swoje atuty. Mniej widoczne są na nich zabrudzenia, a także jest to rodzaj kafli bezpieczniejszy, ponieważ charakteryzują się właściwościami antypoślizgowymi. Jest to jednak opcja do większych pomieszczeń.
Jakie płytki na podłogę do kuchni wybrać, czyli wszystko, co warto wiedzieć
Podsumowując, wybierając płytki podłogowe, warto wziąć pod uwagę ich parametry. Istotna jest klasa jakości i ścieralności, porowatość, antypoślizgowość i twardość. Ich wartości powinny być dobrane indywidualne do każdego wnętrza i potrzeb użytkowników.
Oprócz tego, zastanawiając się nad kwestią, jakie płytki do kuchni na podłogę będą najlepszym rozwiązaniem, należy rozważyć cechy pomieszczenia, tak, aby dobór kafli był spójny z ogólną aranżacją. Do małych kuchni dobrym wyborem są jasne i błyszczące płytki. Z kolei na matowych mniej widać zabrudzenia. Uniwersalnym kolorem jest beż i odcienie szarości. Z kolei zawsze modne będą delikatne i subtelne wzory.