Kuchnia to serce domu. Częsta i intensywna eksploatacja sprawia, że to miejsce szczególnie narażone na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Dlatego zarówno wśród klientów indywidualnych, jak i właścicieli obiektów usługowych największą popularnością cieszą się praktyczne i eleganckie kafle. To rozwiązanie wyróżniające się wysoką wytrzymałością oraz niskim stopniem nasiąkliwości. Jakie płytki do kuchni wybrać, żeby za parę lat uniknąć kosztownego remontu? Podpowiadamy!
Kafelki do kuchni – od czego zacząć?
O wyborze kafli ściennych i podłogowych warto pomyśleć na wczesnym etapie projektowania kuchni, traktując płytki jako bazę aranżacyjną dla mebli oraz dodatków. Na rynku dostępnych jest wiele produktów wykonanych z różnego rodzaju materiałów. Jakie płytki do kuchni cieszą się największą popularnością?
Przede wszystkim glazura oraz gres, choć ostatnie lata pokazują, że Polacy coraz chętniej wybierają to drugie rozwiązanie. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na mniejszą nasiąkliwość, dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne i mrozoodporność oraz więcej możliwości aranżacyjnych. Płytki gresowe mogą być matowe, półmatowe lub polerowane. Występują w wielu rozmiarach, kształtach i kolorach.
Dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcji mogą do złudzenia przypominać naturalne drewno lub kamień. Coraz większą popularnością cieszą się także kafle w rozmiarze XXL. W przypadku płytek wielkoformatowych najczęściej stosuje się spiek kwarcowy. Z tego materiału powstają nie tylko ściany i podłogi, ale także blaty i wyspy kuchenne.
Płytki podłogowe do kuchni – jakie wybrać?
Kuchnia otwarta na salon jest jednym z najmocniej eksploatowanych miejsc w domu. Przy tak zaprojektowanych wnętrzach zaciera się granica między pomieszczeniami. Wytrzymałość czy nowoczesny design – czym się kierować przy wyborze? Płytki powinny być nie tylko funkcjonalne, ale także dopasowane do stylu panującego w domu lub mieszkaniu.
Dlatego przy wyborze podłogi do kuchni warto szukać płytek o wysokiej klasie ścieralności, które będą się doskonale prezentować mimo upływu czasu (i liczby przyjmowanych gości). Kolejnym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, jest antypoślizgowość i odporność na zginanie, o czym szerzej opowiemy w dalszej części artykułu.
Jakie płytki na ścianę do kuchni?
Gotowanie, smażenie, zagniatanie, krojenie i wyciskanie – blat roboczy i przestrzeń nad nim to miejsca najbardziej narażone na działanie uciekającej z garnka pary wodnej, pryskającego z patelni tłuszczu czy wyciśniętych z marchwi kropelek soku. Dlatego miejsce nad blatem roboczym warto odpowiednio zabezpieczyć.
Jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań są płytki (ceramiczne lub gresowe) charakteryzujące się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zabrudzenia. Plamy powstałe na tego rodzaju powierzchni wystarczy wytrzeć za pomocą wilgotnej ściereczki.
Ale w kuchni jest dużo więcej miejsc szczególnie narażonych na działanie wilgoci oraz uszkodzeń mechanicznych. Dlatego wiele osób decyduje się na położenie płytek w całej kuchni. To rozwiązanie szczególnie popularne w mieszkaniach urządzanych z myślą o wynajmie. Dzięki temu właściciel nie musi odświeżać ścian po każdym wynajmującym, jak w przypadku powierzchni pokrytych tradycyjnymi farbami.
5 rodzajów płytek, które najlepiej sprawdzą się w kuchni
1. Płytki heksagonalne
Heksagony, czyli płytki w kształcie wielokąta o sześciu bokach i sześciu kątach, to jeden z najpopularniejszych motywów aranżacyjnych ostatnich lat! Geometryczne wzory doskonale sprawdzą się zarówno na ścianie, jak i podłodze. Szczególnie pasują do wnętrz urządzonych w stylu loftowym i industrialnym.
2. Płytki drewnopodobne
Drewno to jeden z najszlachetniejszych materiałów. Niestety oprócz wielu zalet, ma też wady: bez odpowiedniej impregnacji i regularnej konserwacji łatwo nasiąka wodą. Najpopularniejsze gatunki drzewa są także mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Trwalszą, ale równie elegancką alternatywną dla drewna mogą być płytki drewnopodobne, które do złudzenia imitują naturalny rysunek drzewa. Tego rodzaju kafle świetnie pasują do kuchni urządzonych w stylu skandynawskim i tradycyjnym.
3. Płytki imitujące beton
Styl industrialny pokochali nie tylko mieszkańcy metropolii. Jakie płytki do kuchni wybrać w mieszkaniu urządzonym na wzór loftu? Bazą aranżacyjną dla tego rodzaju wnętrz mogą być surowe płytki gresowe imitujące beton architektoniczny. To świetny wybór do kuchni otwartej na salon lub jadalnię.
4. Płytki patchwork
Patchwork to metoda szycia, dzięki której ze starego powstaje nowe i niepowtarzalne. Styl patchworkowy stał się inspiracją dla projektantów płytek. Tego rodzaju kafelki doskonale sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu vintage, prowansalskim lub eklektycznym. Dzięki nim stworzysz przepiękną mozaikę na ścianie lub podłodze, która zachwyci gości i domowników.
5. Płytki imitujące marmur
Marmur to jeden z najbardziej pożądanych i… najdroższych materiałów wykończeniowych. Alternatywą dla marmurowych ścian lub podłóg są płytki imitujące niepowtarzalną strukturę tego kamienia. Doskonale sprawdzą się w kuchni w stylu nowoczesnym lub glamour.
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie płytek do kuchni?
- Antypoślizgowość
Antypoślizgowość oznaczana jest symbolem R oraz cyframi od 9 do 13. Dla płytek do pomieszczeń mieszkalnych wystarczy klasa antypoślizgowości R9 lub R10. Tego rodzaju kafle zapewnią odpowiednią przyczepność także w pomieszczeniach szczególnie narażonych na działanie wilgoci takich jak kuchnia.
- Odporność na zginanie
Płytki podłogowe są narażone na działanie różnego rodzaju sił, które mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia powierzchni. Dlatego wybierając kafle do kuchni, warto zwrócić uwagę na deklarowaną przez producenta wytrzymałość wyrażaną w N/mm2. Specjaliści radzą, aby wartość ta dla płytek podłogowych była nie mniejsza niż 35N/mm2. Taką wytrzymałość zapewnia m.in. gres.
- Klasa ścieralności
Jakie płytki do kuchni wybrać, aby zminimalizować ryzyko szybkiego uszkodzenia? O wysokiej odporności na ścieranie. To jeden z najważniejszych parametrów, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze płytek podłogowych, dlatego poświęcimy mu poniżej osobny akapit. Dzięki tej informacji wiemy, czy wybrane produkty nadają się do pomieszczeń często eksploatowanych takich jak kuchnia lub przedpokój.
- Mrozoodporność
Ten parametr koniecznie trzeba wziąć pod uwagę, szukając płytek na balkon, taras lub do ogrodu. Wilgoć i mróz mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia kafli. Dlatego na zewnątrz najczęściej stosuje się płytki gresowe o małej nasiąkliwości, które są odporne nawet na ujemne temperatury. Ale niewielka nasiąkliwość to ważny parametr także przy wyborze kafli do kuchni.
Klasy ścieralności płytek kuchennych
Płytki podłogowe, choć wyróżniają się dużą odpornością na działanie czynników zewnętrznych, wody i chemikaliów, tak jak inne materiały z czasem ulegają mikrouszkodzeniom. Nieodpowiednio dobrane będą się szybciej zużywać.
Dlatego przy wyborze kafli do często eksploatowanych pomieszczeń, jakimi bez wątpienia są kuchnia lub jadalnia, warto kierować się przede wszystkim klasą ścieralności. Co wpływa na szybszą eksploatację kafli podłogowych? Jednym z największych „wrogów” płytek jest… piasek! Najwięcej gromadzi się go w przedpokoju, dokąd przynosimy go na podeszwach butów, ale zdarza się, że roznosimy go po całym mieszkaniu.
Płytkę można także uszkodzić, zrzucając na podłogę ciężki przedmiot ze znacznej wysokości. Dlatego, jeżeli w mieszkaniu są małe dzieci lub zwierzęta, warto odpowiednio zabezpieczyć wszystkie akcesoria kuchenne, które mogłyby doprowadzić do zniszczenia kafli.
Klasa ścieralności może być wyrażona w skali PEI lub w skali Mosha. Płytki oznaczone jako PEI 1 mogą być stosowane na ścianach w miejscach mało eksploatowanych, ponieważ mają niewielką odporność na ścieranie. PEI 2 są dopuszczalne w pokojach, do których nie wchodzi się w obuwiu zewnętrznym, czyli np. w sypialni. Do kuchni zaleca się płytki o klasie ścieralności minimum PEI 3.
W skali Mosha klasa ścieralności płytek uzależniona jest od rodzaju materiału wykorzystanego do testowania powierzchni płytek i prezentuje się następująco: 1 – talk, 2- gips, 3 – kalcyt, 4 – fluoryt, 5 – apatyt, 6- ortoklaz, 7 – kwarc, 8 – topaz, 9 – korund, 10 – diament. Płytki do kuchni według tej skali powinny posiadać klasę ścieralności od 6 do 8.
Jak dobrać kolor płytek do mebli kuchennych?
Jakie płytki do kuchni wybrać, aby tworzyły spójną całość aranżacyjną z meblami oraz dodatkami? Warto postawić na stonowane barwy takie jak czerń, biel, brąz czy odcienie szarości, beżu lub błękitu. To uniwersalne kolory, które nie wyjdą z mody nawet za kilka lub kilkanaście lat. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu efektu wow, możesz wybrać płytki imitujące wygląd marmuru lub innego kamienia szlachetnego i postawić na kolorowe dodatki.