Właściwości płytek granitowych
Nie da się ukryć, że granit należy do najtrwalszych i najbardziej eleganckich skał. Dzięki swojemu wyglądowi i właściwościom materiałowym jest on powszechnie wykorzystywany w pomieszczeniach mieszkalnych i nie tylko. Granit słynie z twardości i wytrzymałości — niesamowicie trudno jest go w jakikolwiek sposób uszkodzić. Z tego też względu wykorzystywano go już w starożytności, tworząc konstrukcje, których elementy przetrwały do dnia dzisiejszego.
Granit znajduje się też na 7. miejscu w skali twardości Mohsa. Skała ta nie jest podatna na wodę, wiatr, mróz czy ciepło. Dlatego też płytki granitowe stosuje się m.in. w kuchni (podłogi, blaty kuchenne, okładziny ścian, zlewy, umywalki i wiele więcej), salonie, łazience itd. Zastosowanie granitu jest przeogromne, choć wiąże się to z dość wysokimi cenami. Warto również dodać, że granit po tzw. żywicowaniu wykazuje zerową nasiąkliwość i trudno go uszkodzić poprzez zarysowanie, ogień czy środki chemiczne.
Na rynku budowlanym trudno o trwalszy materiał. Granit jest też stosunkowo łatwy w obróbce i występuje w wielu wariantach kolorystycznych, dzięki czemu z łatwością można go dopasować do swojej wymarzonej kuchni. Mowa o takich kolorach, jak: szary, czarny, jasnoszary, biały, różowy, czerwony czy zielony.
To jednak nie wszystko, bo niektóre odmiany granitu mogą przypominać szkło lub złoto. Granitowa podłoga w kuchni to gwarancja elegancji, luksusu, wygody i trwałości. Płytki granitowe można wykorzystać do zrobienia posadzki, co jest świetną opcją ze względu na to, że granit doskonale radzi sobie ze zmiennymi temperaturami (ogrzewanie podłogowe). Przepięknie będzie się też prezentować granitowy blat kuchenny, parapet, kominek czy schody. Granit jest w modzie od wieków i raczej nigdy się to nie zmieni.
Granitowe płytki w kuchni, jak je wykorzystać?
Płytki granitowe w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Trwałość tego minerału sprawia, że sprawdzą się one wszędzie tam, gdzie istnieje wysokie ryzyko zawilgocenia lub uszkodzeń mechanicznych (zarysowania itd.). Dlatego też bardzo wiele osób decyduje się na położenie podłogi granitowej w kuchni, którą bez problemu można wyczyścić i której nie zniszczy rozlana gorąca zupa czy stłuczony słoik.
Płytki granitowe docina się do klasycznych formatów, np. 40 × 40 cm lub 30 × 60 cm. Skała ta jest niezwykle łatwa w modelowaniu, stąd też można bezproblemowo zamówić bardziej nietypowe wymiary płytek. Cena najczęściej waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych za metr kwadratowy. Samodzielny montaż może być efektywny, o ile wykona się przedtem właściwy research i zastosuje do klejenia specjalne kleje do kamienia naturalnego.
W kuchni bardzo często instaluje się również granitowe blaty kuchenne czy długie parapety od strony okien. Niektóre osoby preferują również zamiast wielu małych — kilka wielkich płyt podłogowych. Bardzo często granitowe płytki wykorzystuje się również jako stopnie schodów. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się tzw. słaby, czyli wielkie płyty granitowe, które mogą mieć grubość nawet do 3 centymetrów. Warto jednak pamiętać, że ze względu na potworny ciężar takiego kamienia, lepiej zamówić słaby od razu z montażem. Tym bardziej że tak duże rozmiary mogą wymusić zastosowanie specjalnych technik instalacji.
Granitowe płytki do kuchni — wady i zalety
Granit posiada mnóstwo zalet, które sprawiają, że to właśnie ten kamień najchętniej wykorzystuje się wykończeniach kuchni, salonów czy łazienek. Przede wszystkim, granit słynie z eleganckiego wyglądu — jest gustowny i kojarzy się z luksusem. Do tego nie absolutnie żadnego problemu z wyborem kolorystyki, bo płytki granitowe można kupić w wielu wariantach kolorystycznych, aby dopasować efekt końcowy do swoich preferencji i gustu. Granit przez wieki uchodził za skałę wytworną, majestatyczną i po prostu piękną — dzisiaj zmieniło się tylko to, że wykorzystuje się go na jeszcze szerszą skalę.
Kolejną zaletą granitu jest jego wytrzymałość i trwałość. Granit jest niesamowicie odporny na zarysowania. Trudno go zniszczyć ogniem, wodą czy środkami chemicznymi. Nawet po wielu latach użytkowania ciężko dopatrzyć się na nim jakichkolwiek większych uszkodzeń. W kuchni bardzo często dochodzi do sytuacji, w których gorący napój czy garnek ląduje na podłodze. W przypadku podłogi czy blatu z granitu wystarczy przetrzeć materiał i po sprawie! Granit jest niepalny — dlatego w kuchni wykłada się nim nawet ściany w okolicy palników. Poza tym bardzo długo się nagrzewa i równie długo oddaje ciepło, co jest rzeczą dość istotną w przypadku instalacji systemów grzewczych.
Co więcej, granit wykazuje praktycznie zerową nasiąkliwość, co sprawia, że po wylaniu na niego jakiegokolwiek kolorowego napoju, nie musimy się martwić, że pojawią się na nim plamy. W wyjątkowych sytuacjach, jeśli jednak granit się ukruszy (co jest praktycznie niemożliwe), można bez większych trudności przywrócić jego właściwy wygląd.
Pomimo wielu zalet, nawet granit posiada pewne wady. Jest to kamień bardzo śliski, co jest szczególnie niebezpieczne, jeśli granitowa podłoga w kuchni jest mokra. Łatwo się wówczas pośliznąć i zrobić sobie krzywdę. Granit ma też tendencję do przyjmowania zabrudzeń i plam, dlatego płytki należy impregnować. W przeciwnym razie kamień szybko straci swój połysk, co może mocno rzucać się w oczy. Warto też wiedzieć, że pomimo względnej odporności na wysokie temperatury, granit może pękać, jeśli zostanie poddany punktowemu nagrzewaniu przez dłuższy czas.
Z czym można zestawić płytki granitowe w kuchni?
Płytki podłogowe granitowe są synonimem elegancji i trwałości. Najczęściej zestawia się je z drewnem lub innymi kamieniami. Należy jednak wziąć pod uwagę, że sam granit prezentuje się dość surowo, więc dobrze połączyć go z innymi elementami dekoracyjnymi. Tym bardziej że płytki granitowe również można podzielić na kilka rodzajów. Mowa m.in. o granicie płomieniowanym, polerowanym czy szlifowanym.
Grafit płomieniowany to nic innego jak szorstka powierzchnia. Dlatego właśnie to ten typ kamienia zaleca się przy układaniu posadzek — trudniej się na nim poślizgnąć. Granit polerowany ma funkcję głównie dekoracyjną, dlatego też układa się go na ścianach oraz blatach kuchennych. Nie sprawdzi się natomiast w przypadku podłóg. Granit szlifowany to propozycja pomiędzy dwiema powyższymi — elegancki, łatwy w czyszczeniu i nie aż tak szorstki jak granit płomieniowany.
Pamiętaj, że płytki granitowe przydadzą Ci się nie tylko w projektowaniu własnej kuchni, ale również salonu czy łazienki. Granit doskonale wpasowuje się w klasyczny i nowoczesny styl aranżacji mieszkań, choć — trzeba tu dodać — da się go dostosować do praktycznie każdego stylu ze względu na bogactwo kolorów, w jakich występuje. Przykładowo, jaśniejsze barwy granitu będą pasować do stylu skandynawskiego i małych pomieszczeń, zaś ciemniejsze np. do salonu. Granit można wykorzystać również na tarasach czy w ogrodzie (w formie brukowych kostek granitowych).
Reasumując, granit jest świetnym materiałem, który z powodzeniem można zastosować w nowoczesnej kuchni i nie tylko. Pomimo swojej wyjątkowej trwałości należy go jednak systematycznie impregnować, aby prezentował się doskonale nawet po wielu latach użytkowania. Jest to kamień łatwy w czyszczeniu, odporny na ogień, wodę i środki chemiczne. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest on jednak stosunkowo drogi.